Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Καβαλα ● Δραμα ● Ξανθη ● Ροδοπη ● Εβρος

Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης διαθέτει ένα τεράστιο αυθεντικό γαστρονομικό πλούτο, ο οποίος διαμορφώθηκε μέσα από την μεγάλη ποικιλία των προϊόντων αγροδιατροφής που παράγει η γη των 5 νομών της Περιφέρειας, από την γαστρονομία δύο περιοχών της χώρας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και από την πολυπολιτισμική συμβίωση ντόπιων και προσφυγικών επιρροών.
Τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις κάθε περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τις συναντά ο επισκέπτης στις συνταγές και την ποικιλία των μεταποιημένων προϊόντων της.
Προϊόντα που δημιουργήθηκαν από το συγκερασμό γαστρονομικών παραδόσεων της Μακεδονίας, της Θράκης, του Πόντου, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Αρμενίας, των Ρομά και άλλων προσφύγων, που έβαλαν τη δική τους πινελιά στο γαστρονομικό μωσαϊκό της Περιφέρειας.
Με μια πλούσια ποικιλία πρώτων υλών υψηλής ποιότητας, σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα κρέατος, γαλακτοκομικά, ψάρια και θαλασσινά, οι ντόπιοι και προσφυγικοί πληθυσμοί διατήρησαν τις διατροφικές συνήθειές τους, εμπλουτίζοντάς τες με τις επιρροές από τους νέους γείτονές τους.
Ορισμένα από τα ιδιαίτερης φήμης μεταποιημένα προϊόντα της Περιφέρειας είναι:
Οι τζιγεροσαρμάδες, ο καβουρμάς (βραστό κατσικίσιο και χοιρινό κρέας διατηρημένα με το λίπος τους), το τας-κεμπάπ (κομματάκια χοιρινού ή μοσχαριού με σάλτσα), το τανοσούρ (από τον Πόντο), τα μαντί (ραβιόλια γεμιστά με κιμά από την Καππαδοκία), τοπικά λουκάνικα διαφορετικών συνταγών, ο μοναδικός κόκκινος τραχανάς με λαχανικά για τη δημιουργία του οποίου απαιτούνται 7 ημέρες, τα ιφκάδια (χυλοπίτες) και το κους-κους. Επίσης τυριά, όπως η φέτα και η γραβιέρα, συμπληρώνουν τον μακρύ κατάλογο.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρων είναι και ο κατάλογος των γλυκών, όπως τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού (μπακλαβά, κανταΐφι, εκμέκ κανταΐφι, σαραγλί, καρυδόπιτα, σάμαλι, ραβανί), το ραχάτ λουκούμ, με πολύ καρύδι, ινδοκάρυδο και βατόμουρο, το χανούμ μπουρέκ με κρέμα, το κανταΐφι, το καζάν ντιπί, το ταούκ κιοκσού, το μοναδικό γλυκό με κοτόπουλο, το μουχαλεμπί ή μαλεμπί (κρέμα με σιρόπι ροδόνερου), το σεκέρ παρέ από σιμιγδάλι, οι καριόκες και το σουτζούκ λουκούμ, ένα μακρόστενο λουκούμι με μουσταλευριά και καρύδι που δένεται με σπάγκο.